Categorieën
Blogs Networking

Het begin van een netwerk

Je moet ergens beginnen met een introductie en uitleg over netwerken. Deze blog begint bij een eenvoudige uitleg wat een netwerk is.

Wat is een netwerk?

Het internet is een groot netwerk waar veel apparaten mee in verbinding staan.

Ongemerkt heb je al snel een netwerk. Binnen de IT wordt een netwerk ook wel 2 of meer apparaten bedoeld die met elkaar in verbinding staan. Deze apparaten staan in verbinding met elkaar via een bedrade of draadloze verbinding (WiFi). In veel gevallen wordt hier een switch, een apparaat waar meerdere apparaten via een netwerkkabel (UTP) op aangesloten worden, voor gebruikt. Er zijn verschillende leveranciers die deze apparaten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Netgear, Linksys of TP-link in de consumentenmarkt. Leveranciers als HP, Alcatel-Lucent Enterprise, Cisco of ExtremeNetworks worden veelvuldig gebruikt in de zakelijke markt. 

Tegenwoordig worden ook veel apparaten draadloos aangesloten. Het scheelt in het leggen van bekabeling en je bent flexibeler in de plaats en het gebruik. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om het goed en stabiel te laten werken. In een volgende blog zullen we hier op in gaan. Er zijn verschillende leveranciers die apparaten, accesspoints genoemd, aanbieden. Denk hierbij aan Linksys, Ubiqutiy, Netgear en TP-Link in de consumentenmarkt en HP/Aruba, ExtremeNetworks en Cisco/Meriaki in de zakelijke markt. 

Hoe werkt de verbinding tussen verschillende apparaten?

Zoals hierboven beschreven heb je een netwerk nodig, dit kan bedraad of draadloos. Vergelijk dit met een straat. Aan een straat staan verschillende huizen. De huizen staan in verbinding met de straat via een pad of oprit. Elk huis heeft zijn eigen adres, postcode en huisnummer. De combinatie van deze gegevens vormen de unieke locatie gegevens van het huis, of te wel de koeriersdienst of postbode weet met deze gegevens de post bij het juiste adres te bezorgen. 

Binnen een netwerk heeft elk apparaat zijn eigen unieke adres, of te wel het ‘IP-adres’ en ‘MAC-adres’. Deze twee gegevens vormen de unieke adresgegevens van het apparaat en worden gebruikt om pakketten binnen het netwerk te versturen en te ontvangen. 

Elk apparaat verstuurd pakketten (IP Pakketten) waar de inhoudt in verwerkt zit. Dit kan bijvoorbeeld een verzoek tot het openen van een website zijn, maar ook een simpele controle of het adres bestaat (een ping) kan zo’n pakket zijn. Om even op een ping door te gaan, dit is een programmatje wat een verzoek stuurt naar het apparaat (ECHO) en op een antwoord wacht (ECHO-REPLY). Omdat er binnen het netwerk met een tijdslot gewerkt wordt, verwacht het programmatje binnen een acceptabele tijd, de TimeToLive, een antwoordt. Gebeurt dit niet, dan wordt het pakket als verloren beschouwd en stuurt hij opnieuw een verzoek. Hiermee kan je dus snel en eenvoudig controleren of bijvoorbeeld een apparaat aanstaat. Wel moet je weten wat het ip-adres van het apparaat is. 

Hoe kan je het IP-adres achterhalen?

De makkelijkste methode is door op het apparaat in te loggen en bij de netwerkinstellingen te kijken. Op een Windows Computer vind je deze in het configuratiescherm. Op een Apple MAC computer zijn deze te vinden bij de netwerk voorkeuren. 

Een andere mogelijkheid is doormiddel van een commando het ip-adres op te vragen. Open hiervoor op een Windows computer het programma ‘Command Prompt’ of ‘CMD’. Type vervolgens het commando ipconfig in en je ziet het adres van je windows computer of laptop. Op je MAC computer moet je hiervoor het programma ‘Terminal’ open en het commando ifconfig gebruiken. Ook dan zie je het ip-adres van je computer staan. 

In een volgende BLOG zullen we ingaan op de opbouw van IP-adressen en wat hier verder bij komt kijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *